söndag 19 december 2010

Clean & jerk och svensk åldersnoja

Indian club drills: #1-5
Clean & jerk, double, 2x16: [5] x 2
Clean & jerk, double, 2x20: [10] x 5 (Tot: 50; 2.000 kg)
Stretch

Fem tio-setare var skönt att klara av. Jag blir både uthålligare och starkare med mitt program, frågan är om det fortsätter att vara progressivt. Vi får se.

Två ute-på-lokal-kvällar på raken hör inte till vanligheterna längre och även om det så klart sätter sina spår mår jag faktiskt oförskämt bra. Många människors oro och tjat om att åldern "tar ut sin rätt" och är ofta starkt överdrivet och hindrar folk att sträva framåt, speciellt när det gäller träning. Att hela tiden begränsa sig efter mantrat "det är åldern" skapar en ond cirkel vilket gör att man blir svagare och mindre rörlig i förtid vilket i sin tur gör det lättare att skada sig. Skador tar dessutom längre tid på sig att läka ju äldre man blir så det vill man gärna undvika så lång det går (mer här och här).

Lär dig känna efter i kroppen var dina gränser går och låt dig inte hindras av kulturell åldersnoja, könsroller eller andra mentala hinder som bara gör oss mindre kroppsligt självsäkra. Lyft tungt, träna intensivt och använd kroppens hela rörelseomfång, det är aldrig för sent att börja träna!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar