söndag 4 september 2011

Gör din egen Climbing Pegboard - DIY

Gjorde en guide till att göra sin egen Push-up Board för snart tre år sen och förra året DIY Pull-up bar som har lästs av rätt många, så när det snickrades ihop en Climbing Pegboard på Kettlebell Center nu senast så dokumenterade jag även detta projekt.

En pegboard ger riktigt bra träning för armstyrkan och vill man träna sig fram till one-arm pull-ups är detta en bra tilläggsövning. Det går ju naturligtvis utmärkt att köpa en pegboard men de är förhållandevis dyra och det är alltid roligare att bygga sina egna leksaker. Guiden nedan är ju inte direkt statisk utan man kan ju med fördel välja en mindre variant, och därmed mindre tung. Att hänga upp 130 kg kan ju ha sina risker.


Fyra 18-millimeters plywoodskivor (2400x1200), 33 mm rundstav, trälim, 70 mm skruv, 32 mm träborr samt rejäl 12 millimeters förankring i betongvägg.
Innan de fyra plyfa-skivorna limmas och skruvas ihop så borra förankringshålen (12 mm) i en av skivorna (den som är snyggast!). Försänk hålen ca 1 cm med en 25 mm träborr så att bultarnas huvuden inte sticker upp när allt hänger på plats.


Markera med borrmaskin/borrhammare i betongväggen med den förborrade skivan som mall, använd vattenpass så att den hamnar i våg. Borra hålen tillräckligt djupt för plugg och bult.


Limma den förborrade skivan med framsidan mot golvet, lägg på ytterligare en skiva och se till att de ligger exakt på plats med jämna kanter. Limma och lägg på de övriga skivorna. Den totala tjockleken på skivan är nu 72 mm. Skruva ihop alla skivorna med 70 millimeters försänkt skruv. Observera att skruvarna borras från undersidan, så att de inte skall synas från framsidan.


Redan nu är det bra att veta var pinnhålen kommer att borras så man slipper träffa på skruvarna med träborren. Det kan därför vara en idé att märka upp var man skall sätta skruvarna innan man börjar limma.


Börja markera var hålen skall borras med en penna, tejpa först om du skulle markera fel. Använd en talmeter för exakta mått, det blir snyggast med helt räta linjer med hål när det är färdigborrat. Mellan raderna, både vågräta och lodräta, är det 10 cm och varannan rad är förskjuten enligt bilderna. Att borra är det jobbigaste momentet och det tar tid att borra 127 hål. Höj upp hela pegboarden på klossar så att inte borren träffar golvet när borren går igenom. Troligen flisar det sig en del på baksidan men det är ju som sagt baksidan så det gör ju inte så mycket.



Hela härligheten väger 130 kg så det kan vara en god idé att bjuda in några intet ont anande vänner på kaffe. Glöm inte brickor så att inte bulten dras in i trät.


På plats. Nu är det bara rundstavarna som måste slipas så att de passar i hålen. Träborrsfabrikatörer samarbetar tydligen inte med rundstavsfabrikatörer - träborrar görs i jämna diameter (32 mm) och rundstavar i ojämna (33 mm).


Slipade och klara till vänster.

Nedan testar Fredrik för första gången. Som ni ser har han lite problem med att de fastnar, detta beroende på att trä mot trä ger en hög friktion. Jag skall därför beställa ett par i svarvat stål som glider bättre. Återkommer om det. Stönandet i bakgrunden är någon stackare som vevar rep... ;)

2 kommentarer: